Újdonságok a Delphi és Rad Studio 10.4 “Sydney” verziójában

Az Embarcadero-tól érkező “belső információkra” alapozva lehet, hogy már ezen a héten, de maximum a következő héten végre megjelenik az új 10.4-es, Sydney névre keresztelt főverzió az Embarcadero mindhárom kiemelt termékből (RAD Studio, Delphi és C++Builder). Az embarcadero továbbra is kicsit titokzatos az összes újdonsággal és új funkcióval kapcsolatban, de egyrészt a hivatalos Embarcadero Roadmap lehet egy támpont (bár ezt nem mostanság frissítették), másrészt néhány újdonságot már azért elhintettek az embarcadero hivatalos blogján is. Most ezekből fogunk csemegézgetni!

RAD Studio / Delphi / C++Builder 10.4 újdonságok:

VCL-t (Visual Component Library) bővítése

A múltban a VCL könyvtár lehetővé tette a fejlesztőnek, hogy kiválasszon egy stílust (vagy egyáltalán ne válasszon ki stílust) a teljes alkalmazáshoz. A 10.4-től kezdve a VCL könyvtár lehetővé teszi, hogy egyszerre több VCL-stílust használjon az alkalmazások különböző űrlapjain (form-jain), vagy akár ugyanazon űrlap különféle vezérlőin. A stílus alapvető elemeit (vezérlőelemek és űrlapok) és elemeket a Windows alapértelmezett platformtémájával is keverheti.

Ezt a funkciót egy új StyleName tulajdonság vezérli a TControl osztály számára. Ez a tulajdonság az alkalmazás számára aktív stílusok nevét veszi figyelembe, és a stílust az adott vezérlőre alkalmazza. Ha a tulajdonság üres, akkor a szülői vezérlési stílust (parent control style) használja: tehát, ha az űrlaphoz tulajdonságot állít be, akkor az űrlap összes vezérlője alapértelmezés szerint beállított űrlapstílust fogja használni.

Erről itt egy részletesebb demót is meg lehet nézni. (angol nyelven)

Új VCL TEdgeBrowser komponens a RAD Studio 10.4-ben

A RAD Studio 10.4 támogatást fog nyújtani a webtartalom kezeléséhez egy új Chromium-alapú Edge böngésző vezérlő segítségével a VCL alkalmazásokban. Az új TEdgeBrowser komponens magába foglalja majd a Microsoft WebView2 összetevőt. A TEdgeBrowser felülírja a TWebBrowser alkalmazást, amely az Internet Explorer WebBrowser böngésző vezérlőjét használja. Azonban a TWebBrowser megmarad a VCL komponenskészletben, bár több jelentős változással (Erről itt olvashatnak részletesebben).

OpenJDK bevezetése a Delphi Android fejlesztésben

Lehet, hogy nem mindenki tudja ezt, de a Java számos “formában” lézetik. Miután az Oracle megvásárolta a Sun Microsystems rendszert, ők válltak a Java márkanév és a fő „hivatalos” Java disztribúció hivatalos tulajdonosává.

És itt jön a képbe az OpenJDK, a Java Standard Edition (SE) platform ingyenes és nyílt forráskódú implementációja. Ez a Java SE hivatalos referencia-implementálása a 7. verzió óta. A forrás-implementáció a GNU General Public License 2. verziójával van engedélyezve. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Chrome alapja a nyílt forrású Chromium projekt, a Java SE alapja az OpenJDK.

Bárki, letöltheti az OpenJDK forrásfájljait, és létrehozhat egy bináris build-et. Számos cég csinálja ezt, és mindegyiknek megvan a maga csavarja az engedélyeztetés, a támogatás és a benne szereplő összetevők vonatkozásában. Íme néhány ezekből: AdoptOpenJDK / 
JClarity / IBM Java SDK, Alibaba Dragonwell, Amazon Corretto, Azul Zulu, BellSoft Liberica JDK, ojdkbuild, Oracle Java SE, Oracle OpenJDK, Red Hat OpenJDK, Red Hat for Windows, SAP SapMachine. Bővebben róluk itt olvashatnak (Wikipedia).

További részteletek erről valamint az telepítés menetéről itt olvashatnak.

Újratervezett Code Insight a Delphi 10.4-ben

A 10.4-es verzióban a gyártó megváltoztatja a kód kitöltését és más alapvető funkciókat. Állításuk szerint ez az IDE egyik legjelentősebb változása az elmúlt évtizedben.

Mit értünk a Code Insight alatt? A Code Insight az IDE hatékonyságnövelő funkcióinak a neve a szerkesztőben. Ilyenek például a kódkiegészítés (Code completion), paraméter befejezése (parameter completion), deklaráció keresése (Find declaration), eszközinformáció (Tooltip Insight), a kód hibáinak megjelenítése a fordítás előtt (Error Insight). Ezek a funkciók évek óta elérhetők a Delphiben. Ezek kulcsfontosságú előnyei az IDE-vel történő kódolásnak.

A 10.4-es verzióban a fenti részletezett Code insight funkciókat egy ‘LSP Server’ segítségével működtetik. Az LSP a Language Server Protocol-t jelenti, amely egy szabványos módszer számos programozási nyelvben a kódkiegészítéshez hasonló funkciók megvalósítására. Ilyenkor az IDE kommunikál egy „nyelvi szerverrel”, amely egy kis segítő alkalmazás, amely kiszámítja és előállítja az IDE által megjelenített információkat. Egy meghatározott protokollt használ, és ez a “nyelvi szerver” protokollja.

Más szavakkal, az IDE mostantól egy segítő alkalmazással kommunikál, amikor a programozó például egy projekt nyit meg, vagy beír egy billentyűleütést a fájlba, és az IDE közben olyan kérdéseket tehet fel, például: “Milyen teljesítési eredmények vannak ezen a helyen?”. Ez a segítő alkalmazás nyomon követi a kódot, és visszaválaszol minden ilyen kérdésre, valamint minden olyan hibát, amit a kódban talál.

A mi szerver alkalmazásunk a fordító köré épül, és a fordítót használja szolgáltatásként az LSP eredmények biztosításához. Ez azt jelenti, hogy az IDE megjeleníti az összes olyan hibát amely magából a fordítóból származik. Ez pedig olyan előnyökkel jár mint:

 • A kommunikáció egy másik folyamattal aszinkron. Az IDE-ben egy másik szálba építették be. Folytathatja a gépelést, akár bezárhatja a fájlt, vagy megnyithat egy másik projektet, miközben az IDE a háttérben vár a szükséges adatokra.
 • A munka egy másik folyamatban történik. Ez azt jelenti, hogy az eredmények kiszámításához felhasznált összes memória már nem az IDE-t terheli. Az IDE számára több memória áll rendelkezésre, és a segítő alkalmazás teljes memóriaterületét felhasználhatja, kizárólag az eredmények biztosítására
 • Modern, szabványosított protokollt használ, amely sok nyelvre vonatkozik
 • Ön azt látja a képernyőn, amit a fordító lát is. Ez azt jelenti, hogy annak pontosnak kell lennie. Ha a kód összeáll, akkor nem jelenik meg a Error Insight hiba; ugynakkor ha megjelenik akkor a kód hibás.
 • Akár hibakeresés közben is működik a kódkiegészítés.

További részletek az új Code Compiler-ről.

És ez még csak a kezdet….

A fentieken kívül pedig még érdemes megemlíteni  – ha nem is a részletekbe merülve – az alábbi újdonságokat:

 • FireMonkey GUI csomag javítás (a hatékonyabb cross platform fejlesztéshez),
 • Delphi Code Insight fejlesztések
 • Újabb Delphi nyelv feature-ok
 • Egyesített memóriakezelés az összes Delphi és C++ által támogatott platformon
 • Új VCL komponensek, Per-Control Styling, High DPI stílusok
 • Továbbfejlesztett multi-device támogatás
 • Számos adatbázis fejlesztés
 • Egyeségesített on-line és off-line telepítő
 • Új debugger Windows 64-bit és C++-hez
 • C++ toolchain teljesítmény javítások
 • Bővített C++ könyvtár támogatás
 • Fejlesztőkörnyezet hatékonyságának növelése 

Delphi – Rad Studio 10.4 Előrendelési Akció

A jelenleg már folyamatban lévő előrendelési akció keretén belül, most komoly kedvezményekkel vásárolhat vagy upgrade-het az új 10.4 Sydney verzióra, függetlenül attól, hogy Ön új vagy meglévő Embarcadero ügyfél.

 25% Kedvezmény új licencek esetén – Nagyszerű lehetőség, ha még nem rendelkezik licenccel.

 25% Kedvezmény amennyiben meglévő, verziókövetéssel rendelkező licence mellé vásárolna új licencet.

→  35% Kedvezmény amennyiben Önnek egy vagy több régi, verziókövetéssel nem rendelkező licence van.

Vegye fel a kapcsolatot a Ker-Soft-al az Embarcadero magyarországi viszonteladójával a további részletekért.

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük