Delphiről

Delphi immár 23 éve az Object Pascal-ban fejlesztők preferált eszköze világszinten. A Delphi jelenleg az Embarcadero Technologies vállalat (korábban a Borland Software Corporation, illetve a CodeGear) Windows grafikus felületen futó Object Pascal alapú negyedik generációs (4GL) integrált fejlesztői környezete (IDE-je), amely a VCL (azaz a vizuális komponensek könyvtár) és az FMX segítségével kifejezetten magas szintű és hatékony fejlesztést tesz lehetővé. Ugyanezek a könyvtárak és fejlesztési felületek az alapjai a (ma már ugyancsak Embarcadero portfóliójába tartozó) C++ Buildernek is. A Delphi ideális keresztplatformos natív alkalmazások fejlesztéséhez rugalmas cloud szolgáltatásokkal és IoT eszközök széles választékának támogatásával, mivel igen gyors fejlesztést és terítést tesz lehetővé a többféle asztali, mobil, cloud és adatbázis platformokon, beleértve a Windows 10 32 és 64 bites változatait is.

A Delphi ma

A Delphi jelenlegi legfrissebb verziója a 10.3 Rio (azon belül is a 10.3.3-nál tartanak éppen, amely 2019. novemberében jelent meg). A Delphi külön is beszerezhető, de megvásárolható a C++Builderrel együtt is egy. Ezt a konstrukciót hívják RAD Studio-nak.

Elérhető verziók

Mind a Delphi-ből, mind a RAD Studio és a C++ Builder szoftverből három különböző kiadás létezik. Professional, Enterprise és Architect. A különböző verziókhoz tartozó funkciók megtekintéséhez látogasson el a RAD Studio hivatalos oldalára, vagy tekintse meg az alábbi tulajdonságok táblázatot (feature matrix-ot).

RAD Studio Feature Matrix

Ingyenes verziók

Delphi-ből és C++ Builder-ből létezinek ingyenes Community verziók (Rad Studio-ból ilyen nem lézetik, csak trial verziók). A Community verziók az alábbi linkeken tölthetők le:

Delphi Community Edition letöltése

C++ Builder Community Edition letöltése

KORLÁTOZÁSOK !!!

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Community Edition-ot főként egyéni felhasználók számára találták ki és elsősorban saját/hobbi célra. A felhasználók a Community Edition-el fejlesztett applikációkat akár még értékesíthetik is, de csak abban az esetben ha az éves bevételük nem haladja meg az 5000 amerikai dollárt.

Kis cégek esetében is lehetőség van a Community Edition használatára, azonban csak akkor ha a cég teljes éves bevétele nem haladja meg az 5000 amerikai dollárt, illetve ha a fejlesztő csapat létszáma nem haladja meg az 5 főt.

További részletes információ a Community Edition felhasználási feltételekről a hivatalos oldalon található Community Edition FAQ-ban.

Amennyiben nem biztos benne, hogy jogosult-e a Community Edition használatára, kérjük, inkább forduljon kérdésével a Ker-Soft-os kollégákhoz (a Delphi magyaroszági hivatalos forgalmazójához viszontleadójához), mert az Embarcadero igen komolyan veszi a szoftvereivel való visszaélést.

További letölthető verziók (Trial verziók), valamint ingyenesen letölthető kiegészítő Embarcadero szoftverek a Letöltések oldalon.

A Delphi legfőbb jellemzői:

  • Gyors, natív alkalmazások készítése Windows, Mac és okostelefon platformokra ugyanabból a forráskódból.
  • 64 bites Windows alkalmazások készítése.
  • A LiveBindings használatával bármely elemet egy másik objektumhoz, vagy dataset-hez köthet.
  • Széleskörű adatbázis támogatás a FireDAC jóvoltából.
  • Windows alkalmazások modernizálása új komponensekkel és stílusokkal.
  • Windows alkalmazások kiegészítése okostelefonos és okos eszközökre telepíthető alkalmazásokkal.
  • Hozzáférés felhő alapú BaaS és REST szolgáltatásokhoz.

Részletesebb információt a termékről a Ker-Soft oldalán (magyarul) vagy az Embarcadero hivatalos oldalán találhat.