Delphi az oktatásban

Az utóbbi években globális szinten ismét egyre nagyobb az érdeklődés a Delphi programozási nyelv iránt a különböző oktatási intézények részéről. Ennek részben az az oka, hogy az Embarcadero (a Delphi gyártója) is egyre nyitottabb az oktatási intézményekkel kapcsolatos együttműködésre. Jelenleg ennek két “járható útja” van. Az egyik, a regisztrációt követően ingyenes letölthető Community Edition verziók használata (érdemes elolvasni a felhasználással kapcsolatos korlátozásokat, mert az Embarcadero elég szigorúan veszi a Community Edition verziókkal való visszaélést és az ezt megszegők komoly retorziókra számíthatnak) , a másik pedig a kifejezetten oktatási intézmények számára kitalált Academic verziók használata.

Mi most az Academic verziókról fogunk röviden szót ejteni. A Community Edition verziókról itt olvashatnak bővebben.

Embarcadero Academic Program

A RAD Studio termékből létezik egy úgynevezett Academic, azaz “akadémiai kiadás” mely direkt olyan akkreditált oktatási intézmények számára lett létrehozva, amelyek szeretnék a Delphi (Object Pascal) programozási nyelvet beépíteni a tantervükbe. Az Academic Edition egyenértékű a RAD Studio Enterprise Edition verzióval (tehát töbet tud mint a Community vagy a Professional verziók), magában foglalva mind a Delphi (Object Pascal), mind a C ++ nyelveket, valamint az ügyfél / szerver adatbázishoz való hozzáférés támogatását, a többszintű alkalmazásfejlesztést a RAD Server és a DataSnap használatával, valamint egy sor további funkcionalitást.

Amíg az ingyenes Community Edition (CE) összesen öt telepítést engedélyez ugyanabban a hálózatban, addig az Academic Edition-ben nincsenek ilyen korlátozások. Ettől föüggetlenül, a gyártó továbbra is ösztönzi a hallgatókat arra, hogy telepítsék otthon a CE-t, hogy legyen min gyakorolni. Az Academic Edition-ról további információkért látogasson el a hivatalos oldalra, vagy a LearnDelphi.org-ra, vagy forduljon a regionális Embarcadero partnerhez, mely Magyarország esetében a Ker-Soft Kft.

Érdemes még megemlíteni, hogy a nemrég indult LearnDelphi.org oldalon már most elég sok olyan szoveges anyag és leírás van feltöltve ami hasznos lehet a Delphi oktatésában.

Hasznos oldalak, linkek

LearnDelphi – Youtube csatorna amely Delphi-vel kapcsolatos oktatási videókra specializálódik. Igaz ami igaz, a videók nagyja több éves, de az alapok elsajátítására megfelelő kiindulási anyag lehet.

Tutorial videók kezdőknek – 30 videó Nick Hodges-től (korábbi Delphi Product manager) azok számára, akik nulláról kezdik a Delphi-vel való ismerkedést. Sajnos az eredeti oldal már nem elérhető, de szerencsére a web.archive.com arhívumából még elérhetők.

Alister Christie Youtube csatornája – Alister Christie csatornája, melyen több mint 100 Delphi-vel kapcsolatos videó érhető el és amely több másik haosnló csatornával ellentétben még mindig hétről hétre újabb videókkal frissül.

Delphi Basics – Egy újabb angol nyelvű oldal amely egyfelől segít a Delphi programozási nyelv alapjainak elsajátításában, de rengeteg hasznos infromációt tartalmaz a már gyakorlott Delphi programozók számára is.

Delphi programing Helper – Ingyenes (freeware) szoftver amely egy sor feladat mentén segít gyakorlatban is kipróbálni a Delphi programozást.

Exercism.io – Egy non-profit szervezet angol nyelvű oktatási platformja mely a különböző programozás nyelvek elsajátítását hivatott segíteni. Jelenleg 50 programozási nyelvhez tartozó több mint 3 347 különböző szintű gyakorlattal, kapcsolódó beszélgetésekkel és odaadó mentor csoportokkal. És mindez 100% ingyen! A Delphi-s aloldalhoz kattintson ide.

További linkek:

Delphi oktatás, továbbképzés cégek számára

Amennyiben Ön céges oktatást, képzést keres Delphi-vel, RAD Studio-val, vagy bármilyen más Embarcadero által gyártott szoftverrel kapcsolatban, ugyancsak azt ajánljuk, hogy lépjen kapcsolatba a Ker-Soft-al és ők bizonyosan tudnak majd segíteni Önnek.