A Delphi Története

A Delphi eredetileg csupán egy volt a sok a kiadás előtti fejlesztőeszköz-projekt kódnév közül Borland-nál. Danny Thorpe, a Borland fejlesztője javasolta a Delphi kódnevet a delphi Oracle-hez viszonyítva. A termék egyik fő célja az volt, hogy adatbázis-kapcsolatot biztosítson a programozók számára, és mivel az akkoriban az egyik népszerű adatbázis-csomag az Oracle adatbázis volt; így született meg a név: “Ha beszélni akarunk az Oracle-lel (orákulummal), irány Delphi”.

Idővel a Delphi kódnév népszerűvé vált a fejlesztői csapat és a béta tesztelő csoport körében, azonban a Borland marketing vezetése inkább a funkcionális terméknevet részesítette előnyben, így elõkészítette a termék „Borland AppBuilder” néven való kiadását.

Azonban röviddel a Borland termékének a megjelenése előtt megjelent a Novell AppBuilder, így a Borland marketing osztálya kénytelen volt új terméknévvel előállni. Sok vita és sok piackutatás után a végül mégis a Delphi kódnév lett a terméknév.

2006 február 8-án a Borland bejelentette, hogy vevőt keres az IDE és adatbázis-termékcsaládhoz, (melybe beletarozott a Delphit is), hogy inkább az ALM (Application Lifecycle Management) vonalára tudjon koncentráljon. Ennek ellenére, ahelyett, hogy eladta volna 2006. november 14-én a Borland a fejlesztési eszközök divízióját inkább a CodeGear nevű független leányvállalatnak adta át. Ezt követően, csupán 2008-ban adta el a Borland már magát a CodeGear-et az Embarcadero Technologies-nak. Az Embarcadero megtartotta a Borland által létrehozott CodeGear divíziót, de DatabaseGear név alatt azonosította saját adatbázis-eszközeit. 2015-ben az Embarcadero-t az Idera Software vásárolta meg, de az Embarcadero brand-et megtartották a fejlesztői eszközök divíziójára.

Delphi verziók

Borland (1995−2007)

Borland Delphi

A Borland Delphi első verziója 1995-ben jelent meg, később Borland Delphi 1 néven hivatkoztak rá. A fejlesztőkörnyezet egy korai példája a gyors alkalmazásfejlesztés integrált eszközeinek. Ez a verzió 16 bites Windows alkalmazások fejlesztésére készült. A Delphit a Borland Turbo Pascal for Windowsra építve fejlesztették ki. Ez a termék a Borland Turbo Pascal termékének Windows fejlesztésre készült utóda. A Borland Pascal korai verzió a Pascal programozási nyelvet támogatták, később a nyelvet kiegészítették az objektumorientált programozás támogatásával, e nyelvváltozat neve Object Pascal. A Delphi elsődleges nyelve az Object Pascal, amelynek fejlesztése folyamatosan folyt.

Borland Delphi 2

A második, 2.0-s változat, amely már a 32 bites alkalmazások készítését is lehetővé tette, 1996-ban jelent meg. Ez a verzió már a Quickreport jelentéskészítő komponenst tartalmazta, a korábbi ReportSmith helyett.

Borland Delphi 3

A Borland Delphi 3-at 1997-ben adták ki. Számos újítást tartalmazott, például COM integrációt, új Windows vezérlőket, hibakeresést segítő technológiát (Code Insight), a fejlesztéshez használható új komponenscsomagokat, statisztikai adatok megjelenítéséhez használható komponenseket. Két változatban készült, a kisebb, kevesebb szolgáltatást nyújtó verziót Standardnak, a nagyobb verziót Client/Server Suite-nak hívták.

Inprise Delphi 4

Az Inprise előnévvel megjelent Delphi 4-et 1998-ban adták ki. A fejlesztőkörnyezetet radikálisan átalakították, a fejlesztők testre szabhatták az általuk használt ablakok méretét és pozícióját. Számos egyéb újítása között említhető például a dinamikus tömbök és a Windows 98 támogatása. Ez is a Delphi 3-nál leirt két változatban készült.

Borland Delphi 5

A Borland Delphi 5 1999-ben jelent meg. Újításai között említhető a keretek (frame) támogatása, honosítási támogatás, az XML támogatása, és az ADO. Ezt is két változatban adták ki, a kisebb továbbra is Standard néven, míg a nagyobb Enterprise Edition néven került forgalomba.

Borland Delphi 6

A Borland Delphi 6 2001-ben jelent meg. A verzió nem tartalmazott jelentős újításokat, kiadásának fő célja a Borland arra való törekvésében keresendő, hogy a fejlesztőkörnyezetben lehetőséget kívántak adni linuxra való fejlesztésre is. A Delphi 6 volt az első olyan verziója a Delphinek, amelyből a Personal Edition-t (a legkisebb csomag) egy regisztráció áráért ingyenesen elérhetővé tette a Borland (ezen verzió ma már nem érhető el). Természetesen ugyanúgy volt nagyobb, bővebb, fizetős változata is, mint az előző verziónál.

Borland Delphi 7

A Borland Delphi 7 2002-ben jelent meg, és ezt a verziót vette használatba a legtöbb Delphi fejlesztő, e tekintetben túlszárnyalt minden más kiadást. Újításai között említhetőek a webes fejlesztés támogatásának bővítése, és a Windows XP témák támogatása. Ez volt az utolsó olyan Delphi verzió, amely használatához nem volt szükséges az internetes aktiválás.

Borland Delphi 8 (Borland Delphi 2003)

A Borland Delphi 8 2003-ban jelent meg. A kiadás egyedüli célja a .NET támogatása volt, a verzióval csak .NET alkalmazásokat lehetett készíteni. A fejlesztőkörnyezetet átalakították, hasonlatossá tették a Microsoft Visual Studióhoz. A Delphi 8 nem nyerte el fejlesztők tetszését, rossz minőségű, hibás terméknek találták, és hiányolták a natív Windows alkalmazások készítésének lehetőségét.

Borland Delphi 2005

A 2005-ben megjelent új verzióban a fejlesztők igényeinek megfelelően ismét lehetővé tették a natív Windows alkalmazások készítését. A nyelvi újítások között kiemelendő a for … in szerkezet, amely a C# foreach-ének felel meg. A Delphi 2005, hasonlóan a korábbi verzióhoz, számos kritikát kapott stabilitási problémái miatt.

Borland Delphi 2006

Még 2005-ben kiadták a Borland Delphi 2006-ot, amely lehetővé tette a C#, a Delphi.NET és a C++ használatát, valamint a natív Windows fejlesztést.

Codegear Delphi 2007

A CodeGear által kiadott Delphi 2007 (kódneve: Highlander), 2007. március 16-án jelent meg, legfőbb újítása a .NET 2.0 támogatása volt.

Embarcadero (2009−)

Delphi 2009

2008 vége felé megjelent a Delphi 2009, vadonatúj kezelőfelülettel és a korábbi verziókban nem tapasztalt extrákkal.

2007 vége felé, esetleg 2008 elején jelent volna meg a Microsoft Visual Studio-hoz képest jelentős lemaradással a Delphi Win64, mellyel natív 64 bites alkalmazásokat készíthetünk. Valószínűleg ennek a fejlesztését félbehagyták, nem fogják kiadni.

A Delphi 2010-zel már érintés alapú grafikus felületeket is létre lehet hozni.

Delphi XE

2010-ben jelent meg a Delphi XE, amely támogatja az Amazon EC2-t és a Microsoft Azure-t.

Delphi XE3

A Delphi XE2 verziója 2011 szeptemberében jelent meg, és már natívan támogatja a 64 bites alkalmazások fejlesztését. A VCL mellé újonnan bevezetett FireMonkey könyvtár segítségével a Windows mellett Apple Mac OS X, Apple iPhone, iPod Touch és iPad mobil eszközökre is lehetséges alkalmazásokat fejleszteni.

Egy oldalhajtás a Delphi for PHP. Ennek segítségével a Delphiben megszokott vizuális módon tervezhetünk PHP oldalak felhasználói felületét a VCL for PHP felhasználásával.

Embarcadero Delphi XE3

2012 szeptember 4-én megjelent a RAD Studio XE3, amely tartalmazza a Delphi XE3 és C++Builder modulokat.

A Delphi XE3 kompatibilis a 32 bites és 64 bites változatú Windows-al egyaránt (beleértve a Windows 8-at is) és támogatja a Mac OS X A Firemonkey 2 / FM² framework-öt.

Embarcadero Delphi XE4

2013 április 22-én megjelent A RAD Studio XE4, amely tartalmazza a Delphi XE4, és C ++ Buildert.

Ez a verzió két új fordítóprogramot tartalmaz a Delphi mobil alkalmazások fejlesztésére.

Embarcadero Delphi XE5

2013 szeptember 12-én megjelent a RAD Studio XE5, amely magában foglalja a Delphi XE5 és C ++ Buildert.

Támogatja a következő Android rendszereket: Gingerbread (2.3.3-2.3.7), Ice Cream Sandwich (4.0.3-4.0.4) and Jelly Bean (4.1.x, 4.2.x, 4.3.x) és az iOS 7-et.

Embarcadero Delphi XE6

2014 április 15-én megjelent a RAD Studio XE6, amely tartalmazza a Delphi XE6 és C ++ Buildert.

A RAD Studio XE6 már támogatja az Android 4.4 KitKat rendszert is. Azt is lehetővé vált, hogy létrehozzunk FireMonkey mobil alkalmazásokat Android alá.

Embarcadero Delphi XE7

2014 szeptember 2-án megjelent a RAD Studio XE7, amely tartalmazza a Delphi XE7 és C ++ Buildert.

A Delphi / Object Pascal és C ++ lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kiterjesszék a meglévő Windows alkalmazásokat és újakat hozzanak létre, olyan modern alkalmazásokat, amelyek összekötik az asztali és mobileszközöket.

Embarcadero Delphi XE8

2015 április 7-én megjelent a RAD Studio XE8, amely tartalmazza a Delphi XE8 és C ++ Buildert.

Embarcadero Delphi 10 Seattle

2015 augusztus 31-én megjelent a RAD Studio 10 Seattle, amely tartalmazza a Delphi és C ++ Buildert.

Embarcadero Delphi 10.1 Berlin

2016. április 20-án megjelent a RAD Studio 10.1 Berlin, amelybe a Delphi és a C ++ Builder is beletartozik, mindkettő natív kódot generált a 32 és 64 bites Windows platformokhoz, az OSX, iOS és az Androidhoz (ARM, MIPS és X86 processzorok). A Delphi 10.1 Berlin Update 2 újítása a Windows 10 Store alkalmazások Delphi IDE alkalmazásból történő létrehozásának lehetőség a Desktop Bridge használatával.

Embarcadero Delphi 10.2 Tokyo

2017. március 22-én megjelent a RAD Studio 10.2 Tokió, 64 bites Linux támogatással bővítve, konzolra és nem vizuális alkalmazásokra korlátozva. Ezen felül ez a kiadás tartalmaz RTL és IDE fejlesztéseket, multi-tenancy támogatást a RAD szerverben és javított adatbázis-képességeket.

Embarcadero Delphi 10.3 Rio

2018. november 21-én megjelent a RAD Studio 10.3 Rio. Ebben a kiadásban sok fejlesztés történt, olyanok mint az új komponensek a High DPI / 4K képernyőkhöz a VCL-en, de teljesen megváltozott az IDE-k megjelenése is. Két új funkcióval egészült ki a nyelv: az i inline block-local var declarations és a type inference.