Megjelent a RAD Studio 11.1

Március 15-én megjelent RAD Studio 11 Alexandria első alverziója. A RAD Studio 11.1 elsősorban a 11-es verzióban bemutatott újdonságokat viszi tovább, de azért néhány új funkciót is tartalmaz, például több új adatbázis-illesztőprogramot. Emellett a RAD Studio 11.1 hivatalosan is támogatja a legújabb operációs rendszereket: Windows 11, macOS 12 Monterey, iOS 15 és Android 12.

Alább kiemeljük a RAD Studio 11.1 főbb új funkcióit és fejlesztéseit, beleértve a legfontosabb minőségi frissítéseket.

IDE fejlesztések

  • High DPI IDE továbbfejlesztése, illetve javított IDE használat Remote Desktop esetén
  • High DPI tervezők fejlesztése VCL és FireMonkey esetében
  • Háttérképek használata az új üdvözlőoldalhoz és egyéni keretek hozzáadásának lehetősége az új Open Tools API-val
  • A GetIt Library Manager továbbfejlesztése (gyorsítótárazott képek és átdolgozott felhasználói felület implementációval – a VCL TControlList komponens használatával)

IDE funckionalitás

  • Az Messages nézet különböző testre szabható színeket használ a fordítási hibákhoz, az üzenetekhez és a tippekhez, hogy jobban kiemelje a problémákat
  • Új Items párbeszédpanel mely az egyes elemekhez elérhető platformokat mutatja
  • A Compile párbeszédpanelen az aktuális fordítás által használt platform és build konfigurációja látható

Delphi és a C++Builder Code Insight

Az új verzió másik jelentős fókuszterülete a Code Insight kibővítése.

Javult a Language Server Protocol architektúrán és lekérdezésen alapuló C++ Code Insight minősége és teljesítménye. Erre a gyártó ígéretének megfelelően hamarosan érkezik egy új, célzott frissítés is.

A Delphi LSP motorjának teljesítménye is jelentősen javult. Ennek eredményeképpen a projektek betöltése és a hibabetekintés jóval gyorsabb lett (a gyártó állítása szerint sok esetben akár 30-szor gyorsabb).

Az egyéb változtatások közé tartozik a típusparaméterek megjelenítése az osztálydeklaráció kitöltésekor, beleértve a T-t az általános deklarációban.

Compiler és Debugger változások

Stabilabbak és teljesítményben is javultak a különböző platformokhoz tartozó Delphi és C++ fordítók. A Delphi és a C++Builder window compiler-ek kibővített támogatást nyújtanak az ASLR, a DEP/NX és a TSAWARE platform biztonsági beállításaihoz, amelyek mostantól alapértelmezés szerint engedélyezve vannak. A RAD Studio bináris fájljai és runtime csomagjai mostantól ezekkel a beállításokkal készülnek.

A Delphi macOS 64 bites ARM debugger és a Delphi Android 64 bites debugger most már az LLDB debugger architektúrán alapulnak (a Delphi iOS 64 bites debugger-nél is már ez volt használva). A cél az, hogy a legtöbb támogatott platformon egyesítsék a Delphi hibakeresőit, hogy azok egyre jobb minőséget biztosítsanak.

Ezenkívül a C++ STL és az RTL is tovább lett javítva, beleértve a jobb Delphi RTL-integrációt.

RTL, kezelőfelület és Adatbázis Könyvtárak

A 11.1-es kiadásban a core Delphi RTL számos optimalizáláson és minőségi fejlesztésen ment keresztül. Továbbá van egy új TURLStream osztály is, a TStream leszármazottja, amely támogatja az aszinkron műveleteket.

A VCL minőségi javításai a legújabb funkciókra összpontosítottak, mint például a továbbfejlesztett TTreeView, TRIchEdit, TEdgeBrowser, TLabelledEdit és TNumberBox, valamint a DoubleBuffering, a VCL High-DPI és a skálázási problémákra.

Ezenkívül a GetIt csomagkezelőn keresztül nemrégiben kiadásra került egy demo, amely bemutatja a WinUI 3 könyvtár használatát Delphiben. Ez egy újabb lépés a Windows App SDK támogatásában (amely már tartalmazza a WebView 2-t és MSIX-et). További információ a WinUI 3-ról.

A FireMonkey javítások elsősorban a TListView-ra, a továbbfejlesztett Android SDK-integrációra, a TWebBrowserre, a Windows HighDPI-vel kapcsolatos problémákra és a teljesítményre fókuszáltak.

Ami pedig az adatbázis-könyvtárakat illeti, a 11.1-es verzióban a FireDAC támogatja a MariaDB 10.6, SQLite SEE és Firebird 4 új adattípusait. A RAD Studio 11.1 javította a DataSnap minőségét és a WebBroker alkalmazás Android rendszeren történő telepítésének lehetőségét is.

AWS és Python

Érdemes újra megemlíteni, hogy a 11.0-s kiadás óta az Embarcadero az Enterprise és Architect ügyfelei számára elérhetővé tette az új AWS SDK for Delphi preview-ját. Ezenkívül a gyártó ingyenes Delphi UI-könyvtárakat kínál a Python-fejlesztőknek, valamint népszerűsítí a Python használatát a RAD Studio alkalmazásokban. Erről részletesebb ebben a bejegyzésünkben olvashattok.

Amennyiben még több információt szeretne az új verzióval kapcsolatban, akkor az alábbi linkeket ajánljuk, valamint a lejjebb linkelt videókat :

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.