Ingyenes Embarcadero szoftverek amiket nem biztos, hogy ismer!

Embarcadero free tools bemutató 

Amikor annak idején programozni kezdtem, valami miatt presztízs kérdést csináltam abból, hogy minden új nyelvhez amivel ismerkedni kezdtem, beszereztem a piacvezető fejlesztőkörnyezetet. Ugyan ez akkor, és ott logikusnak és szükségesnek tűnt, valójában inkább kontraproduktív volt ez mint bármi más. A piacvezető IDE-k, nagyok, drágák, nehezen beszerezhetőek (licencelni kell őket), erőforrás igényesek, és ami a legnagyobb gond, nem kezdő fejlesztők igényei és képességei alkotják azt a koordináta-rendszert, amely mentén ezeket fejlesztik. Egy kezdő programozót bizonyos esetekben a képességek sokasága inkább elrettent mint inspirál. Például a Code::Blocks, vagy akár az Eclipse sokkal egyszerűbb, és átláthatóbb volt nekem, mint az egyébként sokkal nagyobb tudású IntelliJ vagy akár C++ Builder. Persze ma már az utóbbiakat preferálom, de az elején nagyon nehezen igazodtam ki ezen programok funkciói között. Egyébként is, a teljesen ingyenes eszközöknek van egy olyan előnye, ha az ember megszereti valamelyiket, a teljes karrierje során végigkísérheti, és segítheti az adott eszköz. Szó szerint semmit sem veszíthetünk ha megnézzük mit kínál ezen piac térítésmentesen. 

Jelen bejegyzésben nem térek ki külön a Delphi-ből és C++Builder-ből elérhető ingyenes Community Edition kiadásokra, valamint a próbaverziókra mivel ezeket az emberek többsége ismeri (ezekről itt olvashattok bővebben), viszont az alább részletezett szoftvereket már sokkal kevesebben ismerik és használják. Amennyiben viszont ismeritek, használjátok, akkor jöhetnek kommentbe a tapasztalatok, vélemények!

C++ Compiler 

Ha már felmerült a Code::Blocks, akkor kezdjük az Embarcadero C++ fordítójával. A C::B egy nagyon jópofa fejlesztőkörnyezet, ingyenes, nyílt forráskódú, egyszerű, gyors, stb. Egyetlen gond van vele a kezdők számára. A beépített C/C++ fordító a legudvariasabban szólva sem zseniális. Amikor használtam ezt a környezetet, egészen egyszerű programok, egészen abszurd fordítási hibákra futottak. A compiler fel és leinstallálása, és integrity check-je általában megoldotta a dolgot, de hihetetlen bosszantó volt. Azonban ehhez a fejlesztőkörnyezethez számos fordító illeszthető volt, én viszont csak a BCC-t (Borland C++ compiler) próbáltam ki, egyszerűen azért mert bevált. Aki ebből eddig semmit sem értett, konyhanyelven, egy fordító (compiler) funkciója, hogy a magasabb szintű nyelveken megírt (C, C++, Java, C#, szinte minden más), kódot, olyan gépi kóddá, amit egy számítógép mikroprocesszora végre tud hajtani. Az Embarcadero egy ilyen fordítót kínál ingyen. Nem muszáj ezt egyébként fejlesztőkörnyezethez illeszteni, funkcionalitása parancssorból is elérhető. Ismeri a C++11-et is, (már csak nekem kellene megismernem :D), a teljes Embarcadero RTL-t, és sok mást. 

REST Debugger 

A REST egy webes architektúra, amely a http utasításait használja. A koncepciója, hogy minden komponens egy erőforrás, és ezek sztenderd http kérésekkel (GET, POST, DELETE, PUT) kommunikálnak egymással. Bevallom, a webes architektúrák nem egy olyan terület amiben nagyon jártas lennék, ezért a koncepcionális bemutatást nem is taposnám szélesebbre. Az Embarcadero REST debuggerje, RESTful API-t támogató webes szolgáltatások létrehozásának megismerését, és prototipizálását segíti. Ezen tool-al felépíthető egy ilyen szolgáltatás, és 0 sor megírt kóddal bemásolható ezen eszközzel összeállított service egy Delphi, vagy C++Builder project-be.  

InterBase Developer Edition 

Nehéz olyan project-et elképzelni az IT világában amihez ne kellene egy adatbázis-kezelő. Az InterBase az egyik ilyen megoldás, melynek az ingyenes „developer” változatáról írnék pár sort. Kezdjük a megkötésekkel. Az ingyenes verzió, maximum 20 felhasználóig, és 80 logikai kapcsolatig használható. A szerver komponens 48 óráig működik folyamatosan, utána újra kell indítani. Az ingyenes csomag része a szerver és a kliens értelemszerűen, melyek Windows és Linux operációs rendszerre telepíthetőek jelenleg, tartalmaz egy ADO.Net drivert, ami elég hasznos, mert ennek használatával akár C#-ban vagy Visual Studióban írt programok is kommunikálhatnak az adatbázisunkkal, a Delphi és a C++Builder természetesen tartalmaz InterBase komponenst. Fontos megjegyezni, hogy míg a fenti két eszköz, többé kevésbe önálló termék, az InterBase számos kiadásban elérhető, mindenféle célokra. Szóval akinek megtetszik amit nyújtani tud ez a megoldás, szinte bármekkorára tudja skálázni a project-jét. 

FireMonkey Stencils 

Ez egy stencil pakk Photoshophoz, Balsamiq-hoz, Illustratorhoz, és néhány egyéb programhoz, melynek segítségével az Embarcadero FireMonkey crossplatform GUI pakkjával fejlesztett alkalmazásainak UI design kommunikációja jelentősen leegyszerűsíthető, designer és programozó között. 

Dev C++ 

Aki úgy érzi, hogy ha már van egy ingyenes compiler, igazán lehetne hozzá egy egyszerűbb fejlesztőkörnyezet, annak számára ideális lesz a viszonylag új Dev C++. Egy egyszerű de annál vonzóbb fejlesztőkörnyezet. A GUI-ja szerintem kifejezetten csinos, de ha mégsem gondolnánk ezt, rengeteg téma közül választhatunk, szinte mindent be lehet állítani. A program tud c, c++ nyelven konzolos alkalmazást fejleszteni, azonban képes ezen nyelveken grafikus felülettel , rendelkező alkalmazást is készíteni-, bár csak W32 natív API-t használva.  

CPP check 

Nagyobb projecteknél a kódanalízis meglehetősen fontos része a fejlesztési folyamatnak, minden jelentős piaci szereplő kínál ilyen megoldást. a CPPcheck egy ingyenes ilyen eszköz. Fontosabb funkciói a változó ellenőrzés, ellenőrzése a lehetséges túlindexeléseknek, az elavult osztályoknak és metódusoknak, memóriaallokációnak, és memóriaszivárgás(ok)nak, ami C++ alatt meglehetősen hasznos képesség.   

PyScripter  

Akinek felkeltette az érdeklődését a Dev C++ de szeretne egy sokkal kezdő-barátabb nyelven programozni, annak javaslom a PyScriptert. Hasonló GUI-ja van mint a Dev C++-nak, viszont ez a program compiler-t nem tartalmaz, azt külön kell telepíteni. Ez a környezet ráadásul egy portable csomagban elérhető, így letöltés után bárhova magunkkal vihetjük. 

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.