Delphi vs WPF és Electron (benchmarking whitepaper)

Sziasztok! Most egy Embarcadero által készített és december végén megjelent Benchmarking tanulmányra (pontosabban white paper-re) szeretnénk felhívni a figyelmeteket.

Ez a whitepaper három keretrendszert teljesítményélt vizsgálja – Delphi, Windows Presentation Foundation (WPF) .NET-keretrendszer és az Electron, összesen 23 metrikus súlyozott értékeléssel. A cél, hogy megvizsgálják, hogy melyik keretrendszer nyújtja a legjobb fejlesztői termelékenységet, üzleti funkcionalitást, alkalmazási rugalmasságot és termékteljesítményt. Az első teszthez egy Windows 10 számológép klónt választottak referenciaértékként annak megvizsgálására, hogy az egyes keretrendszerek képesek-e újból létrehozni egy ismert grafikus felületet és megcélozni a Windows asztali környezetet. Alább az eredmények:

Az eredmények valószínűleg nem meglepőek a Delphi fejlesztői számára – a Delphi VCL és az FMX simán nyerte a versenyt 4,66 pontot szerezve az 5-ből. Az Electron lett a második 3,11 ponttal, a WPF pedig a harmadik 3,11 ponttal. A szerzett pontokon túl a minőségi és kvantitatív elemzés az alábbi következtetéseket eredményezte:

  1. A Delphi és RAD Studio IDE-je jelentősen javítja a fejlesztés termelékenységét illetve csökkenti a termék piacra kerülési idejét. Továbbá az, hogy csupán egy kódbázist kell fejleszteni minden asztali és mobil platformra egyszerűbbé teszi az egymást követő kiadásokat és a termékek karbantartását.
  2. A .NET-keretrendszerrel operáló WPF kis fejlesztői csapatok számára egy stabil IDE-t kínál natív hozzáféréssel a Windows-alkalmazásokhoz, viszont nem képes lépést tartani a Delphi-vel termelékenység, IP-biztonság és teljesítmény terén, valamint hiányzik belőle a Delphiben és az Electronban megtalálható kereszt-platformosság.
  3. Az Electron egy ingyenes alternatívát kínál a Delphi-vel és a WPF-el szemben, a front-end fejlesztők számára ismert kezelőfelülettel és a platformokon átívelő funkcionalitást, viszont az IP-védelem és a standard IDE-eszközök és az alkalmazások teljesítményének árán.

A teljes, részletes kutatást tartalmazó whitepaper ingyen letölthető, az alábbi linkről. Mindenkinek jó olvasgatást!

UPDATE: Illetve azóta több rövid cikk is készült a fentebb linkelt kutatás eredményeiről, így akinek csak néhány perce van az esetleg böngésszen ezek között. A cikkek itt érhetők el: https://blogs.embarcadero.com/category/news/research/

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük