5 ok miért használjunk InterBase-t 2020-ban

Ezuttal Jon Lennart Aasenden cikkének rövid magyar fordításával/összefoglalójával jelentkezünk. A teljes angol nyelvű cikket itt olvashatja el: 5 reasons to use Interbase in 2020 and beyound

Az InterBase a relációs adatbázisok világának egyik rejtett gyöngyszeme. Az InterBase immár több évtizedes tapasztalatra tekint vissza, kezdve az 1980-as évek elejére datálható születésétől, a Borland alatt történő fejlődés és mainstream-ebb termékké váláson keresztül. Ezalatt az idő alatt, az InterBase egy olyan szabvány, egy olyan mértékadó termék lett amellyel az összes többi adatbázist összehasonlították.


Amikor 2008-ban az Embarcadero felvásárolta a Borland fejlesztési portfólióját, az InterBase fejlesztése újból felgyorsult; a teljesítménye radikális növekedett, így nyugodtan állíthatjuk, hogy InterBase ismét a megbízható teljesítmény, a biztonság és a platformdiverzitás szinonimája lett.
Az Embarcadero lenyűgöző munkát végzett ezzel az igen közkedvelt relációs adatbázis korszerűsítésében, ugyanakkor sikerült megtartaniuk azt funkcionalitást, amely alapvetően megkülönbözteti az InterBase-t más hasonló termékektől.
Egy olyan régi Delphi fejlesztő számára, mint én, az InterBase újbóli használata éles környezetben egy igazi érzelmi élmény. Az InterBase az egyetemi tanterv részét képezte, és a Delphivel párhuzamosan használtam anno az első kereskedelmi szoftverfejlesztésem során. Ismerős, mégis félreérthetetlenül modern, friss, mégis érett és megalapozott.
Most öt jó érvet szeretnék bemutatni, miért az InterBase-nak kellene lennie a következő Ön által használt adatbázisnak.


Platform diverzitás

A technológia világa nagyon rövid idő alatt drasztikusan megváltozott. A technológia fejlődése – legyen az szoftver vagy hardver – általában véve hirtelen, váratlan ugrásokkal jár. Az egyik ilyen ugrás volt a 2007. évi mobil forradalom, amelyet Steve Jobs vezetett, amikor a San Francisco-ban az Apple fejlesztői konferenciáján bemutatta az iPhone készüléket. Egy éjszaka alatt a szoftverfejlesztés kritériumai visszavonhatatlanul megváltoztak. Ugorjunk előre 2020-ba! A bolygó lakosságának kétharmada jár egy kvázi szuperszámítógéppel a zsebében. Mindegyik tele egyre bonyolultabb alkalmazásokkal és igen nagy szükség van a megbízható adatmegmaradásra.
A mai üzleti tevékenységet egyre inkább a mobil eszközökön végzik, és ezzel együtt együtt elengedhetetlenné válik a szoftvereket különböző platformokra, operációs rendszerekre és hardverre történő telepítésének képességére. A többplatformos számítástechnika most előfeltétele és stratégiája kell hogy legyen bármilyen fejlesztésnek, programozási nyelvtől függetlenül.
Az InterBase egy igazi úttörő, ha többplatformos támogatásra van szó.
Az InterBase már a 80-as évek végén elérhető volt számos számítógépes rendszer számára; a nagy és erőteljes, Unix rendszert futtató üzleti gépektől a szerényebb otthoni számítógépekig, például az Apollo vagy a Commodore Amiga.
És ha 2020-at nézzük, bár a célok és a környezet nagyon megváltozott, de az InterBase továbbra is ugyanaz a sokoldalú és platformfüggetlen adatbázis-rendszer, mint azelőtt. Az összes vezető platformon és operációs rendszeren telepíthető: Windows, Linux, macOS, Android és iOS. Ráadásul az InterBase az összes támogatott platformon heterogén OS-kapcsolatot is támogat.
Az a képesség, hogy ugyanazt az adatbázist több architektúrán is felhasználhatom, messze a kedvenc funkcióm. Időt takarít meg, csökkenti a költségeket, és jelentősen megkönnyíti a karbantartást.

Internet of Things (a tárgyak internete)

Az IoT megjelenésével a beágyazott (embedded) számítástechnika figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül. A beágyazott számítástechnika korábban egy speciális rést fedett le a piacon. Olyan rést, amelyben többé-kevésbé az elektromos mérnökök területe volt. Mivel azonban a mobiltelefon-forradalom ösztönözte a megfizethető CPU-k, lapkakészletek és a SoC (chip-en alapuló rendszer) tömegtermelését, csak idő kérdése volt, hogy valaki új stílusú beágyazott táblát állítson össze. És 2012-ben pontosan ez történt. A 35 dolláros Raspberry Pi mini számítógép valósággá vált, és ezzel együtt – a beágyazott számítástechnika alapfogalommá vált.
Mivel a beágyazott táblák ezen új osztálya ugyanazokból az alkatrészekből készül, mint a mobiltelefonok és a táblagépek. Ugyanazok a CPU-k, ugyanazt az operációs rendszert futtatják (Android) – ami azt is jelenti, hogy ugyanazt a szoftvert is futtathatják.
És itt jön a képbe az InterBase.
A szoftverfejlesztés egyik legizgalmasabb része a hardvert is magában foglaló megoldások létrehozása. Az InterBase a beágyazott eszközök széles skáláját fedi le (ARM és x86) – az IoT táblák és a mobiltelefonok végül csak ugyanazon alkatrészek különböző konfigurációi. És ilyen kicsi eszközökön nagyon fontos a gyors, megbízható és biztonságos adatbázis. Szerencsére az InterBase pont ilyen.

Change of views

Az egyik dolog amiben az InterBase teljesen különbözik a többi relációs adatbázistól, az az, hogyan kezeli az értesítéseket és a visszajelzéseket. Az InterBase számos olyan mechanizmussal rendelkezik aminek a segítségével a fejlesztők tájékozódjanak az adatok változásairól, de kétségtelenül a legerősebb ezek közül a Change Views.

A szokásos adatbázis-nézettel ellentétben a Change Views a “data subscription” modellen alapul. Saját magunk határozhatjuk meg a változások kritériumait, amelyekről tájékoztatást szeretnénk kapni, és miután ezt meghatároztuk, csak lefuttatunk egy lekérdezést, mely nagyjából ennek felel meg: „mi változott a legutóbbi beszélgetésünk óta?” Ez különösen hasznos amikor olyan adatbázis-clusterrel dolgozunk, amely ugyanazokat az adatokat kínálja különböző célok számára (például webes alkalmazás vagy mobil alkalmazás) a middleware-ben történő gyorsítótárazásra támaszkodva.

Ha adatintenzív rendszerben használják, a Change Views óriási hatással van a teljesítményre és a reakcióképességre.

Tablespaces

Egy jó adatbázis-motortól elvárható, hogy megoldást tud nyújtani olyan forgatókönyvekre is, amelyek addig fel sem merültek. Egy termelési környezetben évtizedek óta használt adatbázis-motor rengeteg tapasztalatot gyűjtött, amelyek hasznosak lehetnek a végfelhasználóknak és a fejlesztőknek is. Ezt jó néhány „hangosabb” adatbázisrendszer nem mondhatja el magáról

A “Tablespaces” az adatkezelés olyan aspektusa, amely azon táblázati struktúrán kívül létezik, amellyel a fejlesztő általában foglalkozna. Ez inkább a menedzsment és a fejlett adminisztráció kategóriájába tartozik. Az átfogó koncepció elég könnyen megérthető és értékelhető, különösen akkor, ha olyan szoftvert készítünk, amely potenciálisan messze túlnövi majd az eredeti terveit (mint ahogy az mindig lenni szokott).

A tablespace segítségével az adatbázis adminisztrátora átszervezi azt a helyet, ahol a táblákat és az indexeket fizikailag tárolják az adatbázis fájlokban. Ez akkor lesz igazán érdekes , amikor egy 20 terabájtos adatbázist kezelünk, melynek 4000 aktív felhasználója van, akik napi 24 órában szeretnék elérni azt. Annak a lehetősége, hogy hitelesítési adatokat (mezők, mint például felhasználónév, jelszó-kivonat stb.) egy SSD-lemezre delegáláhassuk igen meg tudja dobni a teljesítményt.
Akár néhány milliszekundumos javulás minden egyes műveletnél, ha megszorozzuk azt az óránként végrehajtott lekérdezések számával, akár egy kis örökkévalósággal is felérhet
Az ilyen jellegű funkciók kiválóan értelmezhetőek például azoknak az online vállalkozásoknak, amelyek web-alapú üzlettel működnek. Több kutatás is azt bizonyította, hogy másodpercekben mérhető az az átlagos várakozási idő, amit egy potenciális ügyfél hajlandó elviselni.

UDF natív funkciók

Az UDF a “user defined function” azaz a „felhasználó által definiált funkciókat” jelenti. Sok szempontból tekintheti az UDF-ekre mint natív beépülő modulokra. Az UDF-ek már hosszú ideje az InterBase API részét képezik. Ezek egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek elősegítik az InterBase hihetetlenül sokoldalúságát és népszerűségét. Elképzelhetetlen lenne cikket írni az InterBase-ről az UDF-k említése nélkül.
Az UDF egy normál natív könyvtár (például DLL), ahol a fejlesztők bármilyen funkciót megvalósítanak. Az InterBase-be töltés után ezeket a funkciókat egymás mellett használhatja a szabványnak megfelelő SQL funkciókkal. Ez érdekes adatfeldolgozási lehetőséget nyit meg előttünk.

Biztonság

Az Embarcadero bevezette a vállalati szintű (AES) titkosítást az InterBase 2009 kiadásával. A legtöbb adatbázis-motor bináris olvasási / írási titkosítással működik fájl szinten, vagyis az adatbázis-fájlokat alkotó adatlapok titkosítva és dekódolva vannak.
Az InterBase azonban a biztonság második szintjét is támogatja. És dönthet úgy, hogy az egyiket vagy mindkettőt alkalmazza a telepítési stratégiában.

  • Adatbázis szintű titkosítás
  • Oszlopszintű titkosítás

Adatbázis szintű titkosítás
A fentebb is részletezett, leggyakoribb titkosítási technika, amely egy titkosítást (“cipher”) alkalmaz a tároló fájlt alkotó adatoldalakra.

Oszlopszintű titkosítás
Ahogy a neve is sugallja, ez a titkosítás inkább inkább maguknak az adatbázis-oszlopoknak a védelme. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a titkosítási stratégia elkülönül az adatbázis-szintű titkosítástól, extra biztonsági réteget adva.

Az InterBase két titkosítást (cipher-t) támogat. Egyfelől a régebbi ipari szabványú DES algoritmust. Ez a titkosítás gyengébb formája, amely nem bizalmas adatokhoz használható. Ennek az az előnye, hogy nem igényel külön engedélyezést.
Az AES a második titkosítási algoritmus. 2002-ben fogadták el amerikai szövetségi szabványként. Az AES nagyobb számú bittel képes adatmozgatásra, mint a DES. További információ az AES titkosítási szabványról és a rendeletekről. Illetve, további részletesebb információk az InterBase-ról és annak titkosítási modelljeiről.

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük