Megjelent a RAD Studio 11.3 Alexandria

Javítások, fejlesztések és újabb komponensek

Végre letölthető és telepíthető a RAD Studio 11 Alexandria 3. kiadása, egyszerűbb nevén a RAD Studio 11.3. Az új verzió lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyre szabják a kódszerkesztő megjelenését és működését az új ToolsAPI-val, valamint használják a kódszerkesztőben a megfelelő szavak kiemelésének funkcióját. Ezenkívül a 11.3 új biometrikus hitelesítési komponenst vezet be a mobilplatformokhoz, valamint számos minőségi és teljesítménybeli fejlesztést a Delphi LSP-ben és a különböző RAD Studio könyvtárakban.

Fontosabb RAD Studio 11.3 újdonságok:

Frissített platform támogatás

A RAD Studio mostantól támogatja az iOS 16-ot (csak Delphi esetében), az Android 13-at és a macOS Venturát, amelyek mindegyike a RAD Studio 11.2 GA után jelent meg, az Ubuntu 22 és a Windows Server 2022 mellett.

Továbbfejlesztett VCL Form Designer és High DPI

A RAD Studio 11.3 több új fejlesztést is tartalmaz (például a nem vizuális összetevők méretezésében) a High DPI IDE-hez, különösen a VCL Form Designer esetében.

Okosabb kódszerkesztő

Az IDE kódszerkesztő mostantól képes kiemelni a megfelelő szavakat. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a képernyőn kiemelve megtekintse ugyanazt a szót, amelyet kiválasztott, vagy amire kurzor éppen mutat.

Az új kiadás egy új ToolsAPI-t is tartalmaz a kódszerkesztőben való színezéshez, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a szerkesztő testreszabását anélkül, hogy befolyásolná annak stabilitását. David Milliongton, a C++Builder termékmenedzsere szerint egy „hatékony eszköz mindig az Ön igényeihez és munkafolyamatához szabható, és a Delphi és a C++Builder mindig is erős fejlesztői közösséggel rendelkezett, amely bővítményeket és fejlesztéseket biztosít az IDE-n belül. A ToolsAPI egy rendkívül rugalmas és hatékony hozzáférést biztosít az interakció és a termelékenység kulcsfontosságú területéhez az IDE-n belül, és hangsúlyozza azon törekvésünket, hogy támogassuk ügyfeleink innovációit.”

Továbbfejlesztett Kódbetekintés és DelphiLSP

A Delphi Code Insight a DelphiLSP-n keresztül nagyon jelentős minőségi fejlesztéseket kapott a Code Insight (kódbetekintés) funkcióinak továbbfejlesztése érdekében, ezzel pedig gyorsabb és megbízhatóbb lett. Ezek a fejlesztések magukban foglalják a továbbfejlesztett kódkiegészítést, a Help Insight-ot és a könnyebb navigációt. A fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott az általános megbízhatóság.

Továbbfejlesztett Toolchain

A RAD Studio 11.3 új, LLDB-alapú hibakeresővel érkezik a macOS Intelhez és a 32 bites Androidhoz, ami azt jelenti, hogy a Delphi és a C++ összes nem Windows platformon futó hibakeresője mostantól LLDB-alapú.

A RAD Studio 11.3 mostantól új hitelesítős eljárást is kínál a macOS-hez, amelyet az Apple az XCode 14-el bevezetett. Az IDE Windows aláírási támogatása mostantól tartalmazza az MSIX fájlok időbélyegzését, míg a $(Auto) könyvtári utótag használata mostantól C++ projektek esetén is működik.

Beágyazott InterBase Editions & Database támogatás

A RAD Studio mostantól a nemrég kiadott InterBase 2020 Update 4 Developer kiadással és az IBLite/ToGo kiadással érkezik.

Eközben a FireDAC teljesítményfejlesztéseket kínál a PostgreSQL adatbázishoz, és teljes kompatibilitást biztosít az adatbázis 14-es és 15.1-es verziójával. Az Oracle és más adatbázisok esetében az oszlopnevek jobb kezelését kínálja szögletes zárójelekkel. Linux esetén pedig az adatbázisréteg előzetes UTF8-támogatást kínál az RTL adatbázisban (mint a TStringField esetében) és a FireDAC DataSet-ekben.

Biometrikus hitelesítés FireMonkey alkalmazásokhoz

A FireMonkey mobilalkalmazásokhoz a RAD Studio 11.3 új mobil biometrikus hitelesítési komponens kínál. Ez a komponens (az úgynevezett TBiometricAuth) lehetővé teszi egy alkalmazás vagy bizonyos funkciók használatának engedélyezését a biometria segítségével (például Face ID iOS-eszközökön vagy ujjlenyomat Android-eszközökön).

FMX mobileszköz integráció

Az új IFMXPhoneDialerListenerService felület FireMonkey-ban (Androidra), egy olyan szolgáltatás mely a telefonrendszer szolgáltatás állapotában bekövetkezett változások nyomon követését segíti (Calls, Carrier, CallState).

Az operációs rendszerek újabb verzióinak támogatása mellett maga a FireMonkey könyvtár is kiterjedt javításokon és fejlesztéseken ment keresztül.

Biztonsági fejlesztés

Biztonsági okokból az Embarcadero már nem publikál a Subversion DLL-eket, de azt javasolja a felhasználóknak, hogy telepítsék és tartsák karban saját Subversion kliensoldali DLL-eiket.

Több száz minőségjavítás

A minőségi fejlesztések több területet is érintenek, de különös tekintettel a Delphi Code Insightra, amely a Delphi LSP-t, a 11.0-s verzióban bevezetett High DPI IDE-t és a VCL stílusokat használja. A complierek és toolchainek, a Delphi és a C++ RTL, a VCL, a FireMonkey, a FireDAC és más adatbázis-könyvtárak, az internet-hozzáférés és a szolgáltatások is komoly fejlesztéseken estek át.

Összességében a RAD Studio 11.3 Alexandria több mint 25 service request-et valósít meg és több mint 365 Quality Portálon publikált hibát javít.

Még többet szeretne tudni?

Amennyiben még több információt szeretne az új verzióval kapcsolatban, akkor az alábbi linkeket ajánljuk, valamint a lejjebb linkelt videókat :

RAD Studio 11.3 vásárlás

Amennyiben új Deliphi, RAD Studio vagy C++Builder licence vásárláson töri a fejét vagy meglévő licencét frissítené kérjen ajánlatot! Ehhez nincs más dolga, mint felvenni a kapcsolatot a Ker-Soft-al, az Embarcadero hivatalos magyar partnerével.

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.