Megjelent a RAD Studio 11.2 Alexandria

Megjelent a RAD Studio új 11.2-es verziója és a 11-es és a 11.1-es verziókhoz hasonlóan most is a teljesítményjavítás volt az elsődleges szempont. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincsenek új funkciók az új verzióban. Most ezeket fogjuk részletesebben is átnézni.

Az új kiadás már tartalmazza az iOS Simulator platform támogatását a macOS ARM 64-en a Delphi nyelvhez, a Delphi Linux debuggerét átállítja az LLDB technológiára, és néhány jelentős új funkcióval bővíti a RAD Studio IDE-t, beleértve a Markdown támogatást, valamint egy nagyon népszerű felhasználó igényt, éspedig, hogy az IDE vizuálisan jelezze az inaktív kódot a kódszerkesztőben.

RAD Studio 11.2 Alexandria újdonságok

Delphi iOS Szimulátor

Az új verzióban lévő iOS-szimulátor támogatja a Delphi-t és lehetővé teszi az iOS-szimulátor binárisok generálását ARM-64 (M1 vagy M2 CPU-kon) futó macOS-eszközökhöz. Ez lehetőséget biztosít a Delphi fejlesztők számára, hogy alkalmazásaikat különböző Apple-eszközökön teszteljék, anélkül, hogy meg kellene vásárolni vagy akár kézbe venni az adott hardvert.

Marco Cantù szavaival élve “az iOS szimulátor specifikus támogatásának elérhetősége a Delphiben teljessé teszi a RAD Studio egy forráskódú, több eszközre történő fejlesztés eszközrendszerét, és az iOS-fejlesztés élményét sokkal gördülékenyebbé és gyorsabbá teszi”.

Android API Level 32

Az új 11.2-es kiadásban az IDE lehetővé teszi az Android 32-es API-szint megcélzását (a 11.1-es verzióban még csak a  30-as API-szint volt elérhető), amit a Google Play 2022 novemberétől már meg fog követelni. A telepítőt is frissítették, hogy a legújabb Android SDK eszközök által megkövetelt Eclipse Temurin JDK 11-et is felkínálja.

LLDB for Delphi for Linux

A Delphi Linux toolchain korábban a GDB-t használta hibakeresésre; ebben a kiadásban viszont ezt már lecserélték az LLDB-re, amely mind a funkciók, mind a Delphi nyelvi szintaxis támogatása terén jelentős minőségi javulást biztosít.

Markdown Documentumok IDE támogatása és VCL-alapú HTML Előnézet

Mostantól megnyithatja és szerkesztheti a Markdown (.md) fájlokat, sőt megtekintheti egy rich text-re renderelt verzióját az Előnézet tabon. A Markdown megjelenítés támogatja a táblázatok és más speciális címkék megjelenítését is.

Help Insight átalakítása

A Help Insight mostantól egy VCL-alapú HTML-megjelenítő vezérlőt használ, és a HTML-t a fordító által visszaküldött XMLDoc-adatok XSL-transzformációval történő feldolgozásával, a megjelenítéshez CSS-stilizálás alkalmazásával generálja. A 10.3-as és korábbi verziókhoz hasonlóan az XSLT és a CSS fájlok testreszabhatók. Ez javítja az olvashatóságot a formázás tekintetében, és lehetőséget ad a felhasználónak a tartalom és az elrendezés megváltoztatására.

A Code Insight / LSP-vel kapcsolatos további bővítések közé tartoznak a Code Completion és az Tooltip Insight programban színelőnézetben megjelenített színkonstansok.

David Millington (Embarcadero Termékmenedzsere) szavaival “Azzal, hogy a nehézkes beágyazott webböngészők használatától eltávolodtunk, és azokat egy magában a Delphiben implementált HTML renderelővel helyettesítettük, a RAD Studio IDE teljesítménye számottevően nőtt”.

Inactive Code in the Code Editor

Gyakori, hogy a kódot feltételesen fordítják le, bizonyos platformokra. A Delphi kódszerkesztő mostantól az inaktív – a nem definiált makrók miatt nem lefordított – kódot másképp mutatja, mint az aktív és lefordítandó kódot. Összetett IFDEF-ek esetén ez a funkció lehetővé teszi, hogy azonnal kiszúrja az aktív kódot az aktuális platform és build-konfiguráció esetén.

C++Builder Code Insight

RAD Studio 11.2 includes all of the enhancements already delivered in the special 11.1.5 C++ Code Insight update. Along with significant cquery improvements, the release offers the ability to better customize the LSP behavior under the Tools Options dialog, with the ability to restart the server when opening a new project, index only files in the editor or index all files in the project group.

A RAD Studio 11.2 tartalmazza a 11.1.5 C++ Code Insight speciális frissítésben már elérhető összes fejlesztést is. A jelentős cquery-fejlesztések mellett az új kiadás lehetőséget nyújt az LSP viselkedésének jobb testreszabására az Eszközök beállításai párbeszédpanel alatt, és lehetővé teszi a kiszolgáló újraindítását új projekt megnyitásakor, a csak a szerkesztőben lévő fájlok indexelését vagy a projektcsoportban lévő összes fájl indexelését.

Több száz minőségjavítás

“Több mint 30, a Quality Portal-on keresztül kért új funkciót valósítottunk meg” – jegyzi meg Marco Cantù – “és több mint 420 különböző hibát javítottunk ki, amelyeket az ügyfelek jelentettek az oldalon keresztül.”

“A RAD Studio 11.2 a fontos részletekre összpontosít. Ez a sok apró részlet együttesen nagy ugrásokhoz vezet a minőség és a fejlesztői termelékenység terén.” Ezek pedig ismét David Millington szavai.

RAD Studio, Delphi, C++Builder Vásárlás

Amennyiben RAD Studio, Delphi vagy C++Builder licence vásárláson vagy megújításon gondolkodik látogasson el a Ker-Soft, az Embarcadero partnerének és a Delphi termékek magyarországi forgalmazójának weboldalára és kérjen tőlük ajánlatot!

Hozzászólok

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.