InterBase összehasonlítása más ISV adatbázisokkal

A hivatalos Embarcadero blogon a napokban megjelent egy bejegyzés melyben az InterBase-t hasonlítják össze más népszerű ISV (Independent Software Vendor) adatbázisokkal. Alább ennek a cikknek a rövidített és lefordított változatát olvashatják el. A teljes eredeti, angol nyelvű cikket pedig itt érhetik el.

Mikre kell figyelni mikor szoftverfejlesztő cégként adatbázist szoftvert választunk?

TémakörMegjegyzés
Összes költségek összege– Előre kifizetett licence díj
– Folyamatos támogatási költségek
– Napi adminisztrációs költségek
– Fejlesztési költségek
Vajon az adatbázis és az árképzés egyaránt megfelel-e a vevői igényeinek ma és a jövőben?– Megfelelő-e az ár akkor is ha 1 felhasználóról van szó és akkor is ha 100-ról?
– Működni fog-e a kis ügyfelek hardverein, de jól skálázható is a nagyobb ügyfelek számára?
Milyen hozzáadott értéket képvisel az adatbázis az saját termékhez képest?– Adatbiztonság
– Katasztrófa utáni helyreállítás (Disaster Recovery)
– Adatmozgatás költsége
– Felhasználói biztonság
Megvédi-e az adatbázis Önt és ügyfeleit az adattárolással kapcsolatos kockázatokkal szemben?Bízhat abban, hogy a végfelhasználó biztonságban tudhatja az adatait, amikor a rendszert használja?

Alább látható egy táblázatban az InterBase összehasonlítása néhány másik népszerű adatbázissal:

Platforms / FeaturesInterBaseFirebirdMySQLMSSQLSAP SQL AnywhereSQLite
Windows X X X X X X
Linux X X X (  ) beta X X
iOS and Android X (  ) feature limited X
macOS X X X X X
Solaris X X X X X
Core Features
Stored Procedures X X X X X
Triggers X X X X X X
Data Check Constraints X X X
Database Encryption X ExternalDepends on EditionDepends on Edition X 3rd Party
Column Level Encryption X Depends on Edition
High Concurrency X X X X X
Fine Grained User Security X X X X X X
Online Backup X X Depends on Edition X X
Journaling X Depends on EditionDepends on Edition X X
Point-in-Time recovery X Depends on EditionDepends on Edition X
Change Tracking
Change Tracking / Sync X 3rd Party – License Cost Per Server & DestinationDepends on EditionDepends on EditionExtra License Cost

InterBase vs Firebird

Összegzés: Az InterBase gyorsabb, jobban skálázható, és jobb disaster recovery illetve adatvédelmi előírásoknak megfelelő funkciókkal rendelkezik. Ezenkívül a Change Views-nak köszönhetően egy ingyenes és igencsak skálázható replikációs motor API-hoz jutunk hozzá, amely jelentősen csökkenti mind az adatmozgatás, mind a replikáció licencköltségeit a legalacsonyabb teljes tulajdonjogi költség mellett.

Részletes InterBase vs Firebird összehasonlítás

InterBase vs MySql

Összegzés: A nyílt forrású szoftver nem mindig ingyenes. Az Oracle MySQL egy népszerű nyílt forráskódú adatbázis, amely ingyenesen letölthető, de minden egyes telepítéshez éves előfizetést kell vásárolni. Ha ezt is figyelembe vesszük az InterBase jobb értéket képvisel. Az adatok védelme és az üzleti folyamatosság biztosítása szempontjából kritikus fontosságú, hogy alaposan mérlegelje mind az adatok biztonsági mentését, mind az adatok titkosítását. Az InterBase támogatja mind az online adatmentést, mind az “átlátszó adattitkosítást” (Transparent Data Encryption) mindegyik fizetős kiadásban, míg a MySQL esetében ezek a szolgáltatások csak a legdrágább Enterprise kiadásban érhetők el.

A MySQL architektúra a szerverek közötti replikációra koncentrál, és nem kínál mobil adatbázist. Az InterBase Change Views úgy lett kialakítva, hogy könnyen kezelje az adatok mozgását a különféle távoli eszközök között – akár helyben, akár elosztva -, így ideális a modern skálázható replikációs követelményekhez.

InterBase vs MYSSQL

Összegzés: Az MSSQL egy erőteljes csúcskategória-adatbázis, amely ennek megfelelően igen borsos árral rendelkezik. Főleg ha olyan üzletileg kritikus funkciókat szeretne, mint például a Transparent Data Encryption (TDE). A TDE segíti a vállalkozásokat az adatvédelmi törvények és a bevált gyakorlatok betartásában, és a szabványok, például a PCI / HIPPA megfelelésben. A TDE az InterBase összes fizetett kiadásában megtalálható, az MSSQL esetében azonban csak az Enterprise kiadásban érhető el.

Beszéljünk a disaster recovery költségeiről szerverek esetében. Az InterBase magában foglalja egy másodlagos “hot” katasztrófa utáni helyreállítási szerver licencét, az MSSQL esetében egy kiegészítő szerverért külön licenc díjat kell fizetni. Másképpen fogalmazva: egy 8 CPU szerver TDE-vel és forró katasztrófa utáni helyreállítással több mint 107 ezer dollárral olcsóbb az InterBase esetében!

Bővebben az InterBase vs MYSSQL témáról.

InterBase vs SAP SQL Anywhere

Összegzés: Eredetileg a Sybase SQL Anywhere-t, az SAP 2012-ben vásárolta meg. Mivel a cég ezt követően egy “SAP vállalat” lett, így főként az SAP termékfejlesztésre és a szolgáltatáskövetelményekre fektet hangsúlyt. Az SAP azt is egyértelműen jelzi, hogy számukra a HANA a jövő platformja, így erősen kérdéses, hogy mi fog történni az SQL Anywhere-rel.

Az InterBase és az SQL Anywhere egyaránt nyújt erőteljes mobiltámogatást és adatváltozás-követési képességeket. Csakhogy míg a Change Views be van építve az InterBase-be, addig a SQL Anywhere esetében a MobiLink eszközönként külön díjat kell fizetni.

InterBase vs SQLite

Összegzés: Az InterBase IBLite és az SQLite egyaránt ingyenes adatbázis. Viszont az SQLite nem rendelkezik bizonyos funkciókkal melyek szükségesek az SQL92 megfelelőség eléréséhez, nevezetesen a hiányoznak a “tárolási eljárások” (Stored Procedures).

Ha mobilon tárolt üzleti adatokról van szó az InterBase ToGo rendkívüli disaster recoveryhez és adatvédelmi előírások betartásához szükséges funkciókkal rendelkezik, amelyek kulcsfontosságúak mind az Ön, mind az ügyfél hírnevének fenntartásához. Az egész fejlesztési életciklus során átívelő védelemnek köszönhetően az InterBase jelentősen csökkenti a bírságok és a szabályozási intézkedések kockázatát adatvesztés esetén.

Az SQLite egyfelől ugyanolyan szintű adatbázis-támogatást kínál az adatok integritásának biztosítása érdekében, másfelől pedig nem, például nagyfokú párhuzamosság esetében.

InterBase 2020 Újdonságok

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük